Herännäisjuhlat Kirjat Eurajoen kristillinen opisto
Seurat ja seurapuhujat Keskustelupalsta Hakemistot ja yhteystiedot

Rukoilevaisuus, mitä se on?

Vastaus esitettyyn kysymykseen: "Mikä Rukoilevaisuus on?"

pähkinänkuoressa

On sanottu: Rukoilevaisuus on Suomen kirkon kaunein helmi.
hiukan laajemmin Rukoilevaisuus on vanhin Suomen evankelisluterilaisen kirkon www.evl.fi viidestä herätysliikkeestä, jotka ovat seuraavassa taulukossa aikajärjestyksessä perustajineen.
1 2 3 4 5
Rukoilevaisuus Herännäisyys eli

Körttiläisyys

Evankelisuus eli Hedbergiläisyys Lestadiolaisuus "5. herätysliike"
Liisa Eerikintytär Kalannissa vuonna 1756 Paavo Ruotsalainen Savossa Nilsiässä Hedberg Lars Leevi Laestadius Tornionjoki-laaksossa 1900-luvulla

Otavan Iso Tietosanakirja 1930-luvulta kertoo laajasti rukoilevaisuudesta ja sen varhaisesta levinneisyydestä. "1750-luvun puolivälissä syntyi uusi valtava varhaisemman herännäisyyden liikehtiminen, tällä kertaa rahvaan keskuudessa. Sillä taholla sitä edellisenä aikana  vain poikkeuksellisesti oli ilmennyt. Tälle kansanomaiselle herätysliikkeelle, joka alkaen Varsinais-Suomesta leviten sieltä Satakuntaan sekä edelleen itää kohti aina Kaakkois-Hämeeseen ja Uudellemaalle ynnä pohjoista kohti Pohjanmaalle, jopa Pohjois-Savoon asti, on ominaista ..."

Rukoilevaisuuden syntyvaiheisiin vaikutti voimakkaasti Nousiaisten kirkkoherra Abraham Achrenius, joka tunnettiin taitavana sielunhoitajana. Hänen luokseen Liisa lähetettiin Kalannista.

Rukoilevaisten lauluja julkaistiin ensin arkkivirsinä ja myöhemmin erinimisinä kokoelmina, joista eniten on käytetty Halullisten sielujen hengellisiä lauluja. Tästä kirjasta on olemassa kymmeniä painoksia. Kirjan rakastetuimmat virret on julkaistu uudistettuina kokoelmassa "Armon lapset veisatkaa".

Nykyaikana Rukoilevaisuus vaikuttaa Satakunnassa ja Vakka-Suomessa. Tällä alueella järjestetään joka kesä Herännäisjuhlat. Länsi-Suomen 106. Herännäisjuhlat vietetään Säkylässä 13.-15.7.2012.  Myös vapunaattoseuroihin, jotka järjestetään Eurajoen kristillisellä opistolla vuosittain 30.4., ovat kaikki tervetulleita.

Rauman Nuortentalon seurat pidetään torstaina 17.11.2011.

Hengellisen matkakumppanuuden kurssin seuraava lähijakso on 18.-20.11.2011. Vielä ehtii mukaan. Kurssi jatkuu lähijaksoilla 3.-5.2. ja 4.-6.5.2012. Lue lisää opiston sivuilta.

 

Tästä pääset takaisin Suomen rukoilevaisen kansan yhdistyksen aloitussivulle