Herännäisjuhlat Kirjat Eurajoen kristillinen opisto
Seurat ja seurapuhujat Keskustelupalsta Hakemistot ja yhteystiedot

Erkki Raitasen puhe etsikkoajasta

Anna, Jumal´ ain´ oll´ avoi
Armos ovi minulle,
Ettän´ tunnen tuskiss´ vaivoiss´,
Rauhas´ raikkaan ilolla.
Rakast´, Isä, minua,
Ann´ rakastan sinua.
Hyväll´ Hengelläs mua hallits´,
Ettei synti minuss´ vallits´.
(1701W 249:10)

Arvoisa Rukoilevaisväki!

Olen näinä aikoina lukenut illalla unta odotellessani kirjaa: Pyhäin ijankaikkinen lepo. Olen tämän kirjan saanut Syväraumalaiselta kauppias Akkolalta vuonna 1964. Olin silloin juuri uskoon tullut ja hän oli juuri lopettamassa kauppiasuraansa ja siirtymässä vanhainkotiin vaimonsa kanssa. Tavaraa oli liikaa. Mihin hän kaiken sijoittikaan. Minulle hän antoi melkoisen pahvikopallisen vallan hengellistä kirjaa. Oivallus oli mielestäni hurskas ja järkevä. Olin juuri päässyt astumaan tämän elämän onnellisimman askeleen, kuolemasta elämään – synnistä vanhurskauteen – niin kuin raamattu tämän asian ilmaisee. Pääsin tähän Pyhien Ijankaikkiseen lepoon. Achreniuksen virsihän (A106) sanoo: se alkaa täällä jo maitten päällä. Mielestäni juuri tästä asiasta puhuu myös tämän päivän teema täällä Pyhärannan kirkossa.

Tällainen Pyhien joukko näkymättömän aitauksen sisällä on täällä olemassa, jossa on porttikin nimeltään ahdas portti. Koska se on ahdas, monet pyrkivät sisälle avarammasta paikkaa. Mutta Jeesus sanoo, että joka ei tule sisälle portista, on varas ja ryöväri. Mutta koska Jeesus tahtoo kaikkia ihmisiä autuaaksi ja että he totuuden tuntoon tulisivat, on hän määrätyllä tavalla helpottamassa tätä asiaa. Kun aikanaan tulin mielitekoon, että pitäisi saada talo perheelleni asua, olisin sen osannut itse tehdäkin, mutta siinä tarvittiin myös rahaa, jota ei ollut ja korot olivat kalliita. Silloin valtio ehätti apuun ja tarjosi Arava-lainan, joka oli halpakorkoista, mutta sen sai vaan yhden kerran. Tämän etuisuuden olen itselleni omistanut, jossa talossa vieläkin asun.

Jumala tarjoaa myöskin tällaista helpompaa tulemista, jonka nimi on etsikkoaika ja jota tarjotaan periaatteessa vain kerran, joskus joustetaan kahteen.

Eräs tuntemani henkilö kirjoitti aikanaan Länsi-Suomi-lehdessä ”Sana Sunnuntaiksi”-palstalla asiasta näin: Minä itse kuulun niihin onnellisiin, joka on lapsuudessa saanut kuulla Jeesuksesta pyhäkoulun kautta. Ja jo varhaisessa nuoruudessa 13-vuotiaanasain sain tulla tuntemaan Jeesuksen omana Vapahtajanani. Sain pyytää häntä sydämeeni ottamaan pois synnin ja puhdistamaan sen. Sain kokea, miten musta sydämeni on lunta valkeampi, kun veri Jeesuksen on pessyt synnistä sen. Sain kokea syntien anteeksiantamuksen iloa ja rauhaa. Siis Jeesus tuli hiljaisuuteen sydämen.

Aivan hiljattain kirjoitti Sakari Pöyhönen eräässä lehdessä näin: Oletko tällä kotitiellä? Onko Jeesus saanut ottaa sinut omakseen? Oletko saanut syntisi anteeksi hänen nimessään? Taivastie on avoinna jokaiselle, joka on vastaanottanut Jeesuksen henkilökohtaisesti.  Ja Pöyhönen jatkaa: ”Joskus 1960-luvulla puhuttiin vielä uudestisyntymisestä Jumalan lapseksi. Nyt näyttää siltä, että taivaan tietä voisi kulkea hyvällä omallatunnolla synnit ja rikokset sydämen sopukoihin kätkettyinä. Saatanan ja Jumalan valtakunnan selvä raja pyritään luomaan umpeen. Väitteellä: Mehän kaikki olemme taivaan kotiin matkalla! Ja vielä. Älä häiritse puheillasi ja kirjoituksillasi meidän matkaamme.

Voisin tähän Pöyhösen väittämään yhtyä tapauksen perusteella, joka tapahtui Ruissalon kylpylässä, jossa olin kuntoutuksessa noin vuosi sitten. Siellä oli jonkun verran tuttuja ja oli niinkin tuttu, jota olin noin 10 vuotta sitten ollut jelppimässä siitä ahtaasta portista läpi. Näin joskus tehdään. Hän tuntui lupaavalta ja innostuneelta silloin. Nyt hän sanoi: Mahtaako sitä Helvettiä ollakaan? Mutta me emme ajattele näin. Me olemme valinneet osan, jota meiltä ei oteta pois. Ei autuuden matkalla untumaan auta, ei elämän tiellä viivytellä saa. Otamme ristimme joka päivä ja seuraamme Jeesusta, minne hän sitten meneekin.

                                                    Erkki Raitanen

Tästä pääset takaisin Suomen rukoilevaisen kansan yhdistyksen aloitussivulle