Rukoilevaiset Herännäisjuhlat Kirjat Eurajoen kristillinen opisto
Etusivu Seurat ja seurapuhujat Keskustelupalsta Hakemistot ja yhteystiedot

Kustaa Hattula (1865–1921)

Arkkiveisuukokoelman Kristillisiä lauluja kokoaja

Kustaa Hattula oli kotoisin Rauman mlk:n Anttilan kylästä, Wäärä–Hattulan talosta. Hänen vaimonsa Iida oli Köymärin tyttäriä samasta kylästä. Heillä oli kolme tytärtä Iida, Hilda ja Ester. Hilda avioitui tunnetun rukoilevaispapin, mm. Eurajoen kristillisen opiston rehtorina ja Kiukaisten kirkkoherrana toimineen Paavo Kiviniemen kanssa.

Kustaa lähti kotikylästään v.1885 sotaväkeen, perhe mukana. Vanhempi veli Juha sai talon ajan tavan mukaan. Kustaa palasi Raumalle noin vuonna 1890 hankittuaan itselleen myös sen aikaisen rakennusmestarin koulutuksen.

Kustaa Hattula perusti Raumalle sukulaismiestensä kanssa Hattula & Kumpp-nimisen laivanvarustusliikkeen. Hänen Fredrika-äitinsä Ihodessa asuvalla isällä Abraham Matinpojalla oli laivoja ja laivanvarustustoimintaa. Suvussa ei ollut muita liikkeen jatkajia ja niinpä Kustaa jatkoi toimintaa Raumalla ulottaen sen aina Viipuriin saakka, jossa oli haarakonttori.

Rakennusmestarina Hattula rakennutti myös monia taloja, mm. Rauman Kaupungintalon korttelissa Valtakadun varrella sijaitsevat komeat puutalot ovat hänen rakennuttamiaan. Poroholmassa, nykyinen (2010) kahvio, on osa Hattulan huvilaa.

Menestyvä liikemies Kustaa Hattula oli vakaa ja harras kristitty ja hyvin lapsirakas, jota sukulaislapset vielä vanhuudessaankin muistelivat lämpimänä ja ystävällisenä setänä. Kodissa pidettiin paljon rukoilevaisseuroja. Muistitietona kerrotaan, että " Tule Pyhä Henki, laske taivaasta alas sinun paistees valkeus.." oli Hattulalle erityisen rakas rukous, jota hän käytti pitäessään polvirukouksia.

Siihen aikaan myös lapset kävivät seuroissa. Kerran 4-vuotias Ruut oli nukahtanut kesken seurojen, jolloin Hattulan pappa oli hellästi silittänyt lasta ja sanonut: "Veisatast ny se Ruuti virs". Se oli Achr. 165 "Tulkaa kaikki laulamaan.."

Oili Muuri o.s. Kiviniemi on lahjoittanut oheisena esiteltävän äitinsä isän Kustaa Hattulan kokoaman laajan arkkiveisuukokoelman KRISTILLISIÄ LAULUJA, joka on uniikki kappale. Kokoelmassa on yhteensä 80 kpl arkkivirsivihkoja, jotka Hattula on sidotuttanut yhdeksi kirjaksi. Siihen sisältyvät erilliset vihkoset on julkaistu v.1793- 1878, siis 85 vuoden aikana, Suurin osa on präntätty Turussa, mutta jotkut myös Porissa ja Helsingissä. Kirjan lopussa on Kustaa Hattulan huolellisesti laatima, käsin kirjoittama aakkosellinen hakemisto.

Helmikuussa 2010 E.Y.

Tästä pääset takaisin Suomen rukoilevaisen kansan yhdistyksen aloitussivulle