Herännäisjuhlat Kirjat Eurajoen kristillinen opisto
Seurat ja seurapuhujat Keskustelupalsta Hakemistot ja yhteystiedot

Eero Lehtipuun kirja Kustaa Halliosta

Veisuu on kahdenkertainen rukous. Se kohottaa sydämen pois näkyväisistä iankaikkisia katselemaan. Se murtaa kivikovan sydämen niin kuin Israelin pasuunat Herran voimalla mursivat Jerikon muurit. Seurakunnan harras sydämestä sydämeen menevä, voimakas veisuu: se on vainoojista tehnyt armon etsijöitä, --- Siinä tuntee Jumalan lapsi toisensa. Sama on heillä veisuun aiheena, sama ylistyksenä: Karitsa, joka tapettu on. Sillä hän on mahdollinen saamaan ylistyksen, kunnian ja voiman.
Nakkilan Herännäisjuhlilla on lauantaina ja sunnuntaina kirjapöydässä myytävänä Eero Lehtipuun kirjoittama uutuuskirja äitinsä isästä Kustaa Halliosta, joka kirjoitti Achreniuksen esipuheeseen veisuu on kaksinkertainen rukous.

Hallion isä oli talollinen ja maallikkosaarnaaja Kustaa Vilhelm Sjöroos (1827 - 1898) Raumalta. Sjöroosin hautakivi on vielä olemassa Kordelinin kappelin vieressä.

Kirja sisältää mainiota ajankuvaa esimerkiksi kertoessaan siitä, miten raumalaisen Hallion koulutie oli helppo, kun hän kävi koulua Porissa. Vuonna 1879 oli nimitäin perustettu Porin suomalainen lyseo. Vanhemman veljen koulutie oli ollut pitempi.

Kustaa Hallio valmistui papiksi ja oli virassa ensin Inkerinmaalla, sitten Suoniemellä, Tampereella ja lopuksi Mäntsälän kirkkoherrana. Hän vaikutti monissa yhdistyksessä esimerkiksi Suomen Lähetysseurassa. Hän oli innokas virsien tutkija ja kirkolliskokouksen jäsen.

Kirja on mielenkiintoista luettavaa kenelle tahansa, mutta varsinkin kirkollisista kysymyksistä kiinnostuneille. Kirja perustuu laajaan perhearkistoon ja perusteelliseen julkisten lähteiden tutkimukseen. Hallio oli rukoilevaisesta taustastaan huolimatta omana aikanaan myönteinen uudistuksia kohtaan.

Erityistä mielenkiintoa kirjalla on niille, joiden omassa suvussa on mukana tässä esiteltyjä henkilöitä.

Tästä pääset takaisin Suomen rukoilevaisen kansan yhdistyksen aloitussivulle