Rukoilevaiset Herännäisjuhlat Kirjat Eurajoen kristillinen opisto
Etusivu Seurat ja seurapuhujat Keskustelupalsta Hakemistot ja yhteystiedot

Kysymyksiä ja vastauksia:

1 Meiltä on kysytty, mitä rukoilevaisuus on. Se on Suomen vanhin kansan keskuudessa syntynyt herätysliike, jonka piirissä on jo kauan kustannettu ja  luettu hyvää uskonnollista kirjallisuutta. Lue myös Rauno Heikolan juhlaesitelmä rukoilevaisuudesta vuodelta 2006.

2 Onko Kustaa Hallion esipuhe vielä Achreniuksen virsikirjassa? Alkuperäiset kysymykset voit lukea tästä. Vastaus on tässä. Armon lapset veisatkaa - kokoelmassa on uusi esipuhe. Eero Lehtipuun kirja Kustaa Halliosta on ilmestynyt painosta kesällä 2009.

3 On myös kysytty näistä sivuista. Suomen rukoilevaisen kansan yhdistys ry:n vuosikokouksessa keväällä 2007 tehtiin päätös näiden sivujen perustamisesta.

4 Meiltä on kysytty Liisa Eerikintyttärestä. Näkikö Liisa näkyjä? Liisa luki kirjaa ollessaan paimenessa Santtion Maunulla Kalannissa. Alue kuuluu nyt Uuteenkaupunkiin. Sinne on pystytetty Liisan muistokivi. Kirja oli englantilaisen Arthur Dentin ankara herätyskirja Totisen kääntymyksen harjoitus. Liisa oli lukutaitoinen  vaikka elettiin vasta vuotta 1756. Dent maalaa lukijan eteen kaksi mahdollisuutta. Lukijan täytyy joko sanoa olevansa hyvä tai huono kristitty. Jälkimmäisessä tapauksessa Dent toteaa, että nytpä osuitkin oikeaan. Yhtään paremmin ei käy ensin mainitun vaihtoehdon valinneille. Heidät Dent löylyttää perinpohjaisesti. Ei siis ole ihme, että Liisa alkoi tehdä vaikeita kysymyksiä, joihin kukaan ei osannut vastata. Liisa huolestui sielunsa tilasta. Lopulta hänet lähetettiin Nousiaisten kirkkoherran Abraham Achreniuksen luokse. Achrenius osasikin kertoa Liisalle, että pelastuminen ei ollenkaan ole ihmisen oma suoritus, vaan perustuu kokonaan Jeesuksen pelastustekoon, jonka Liisakin saa omistaa omalle kohdalleen. Liisan murheellinen mieli alkoikin väistyä ja pian hän kertoi ystävilleen suuresta armosta, joka on tullut hänen osakseen. Tästä alkoi ensimmäinen kansan keskuudesta noussut herätysliike. (Katso myös ensimmäisen kysymyksen vastausta.)

***

Sähköpostit, aukenevalla sivulla olevasta linkistä Webmail pääset omaan sähköpostiisi.

Keskustelut tietoverkossa:

Herännäisjuhlat Opiston

vanhat ja uudet

valokuvat

Sivustomme on avattu lokakuussa 2007 ja  edennyt elokuussa 2011 versioon 1.4. Olet tervetullut avustamaan. Lähetä tietoja kirjoista ja tapahtumista yhdistyksen sihteerille alla olevaan osoitteeseen. (Huom: Kirjoita osoite ilman välilyöntejä.) Kiitos!
Seurapuhujat

Ripari ja Isoset

  marjatta.herralagmail.com

Postillat

Tästä pääset takaisin Suomen rukoilevaisen kansan yhdistyksen aloitussivulle