Herännäisjuhlat Kirjat Eurajoen kristillinen opisto
Seurat ja seurapuhujat Keskustelupalsta Hakemistot ja yhteystiedot

Ajatuksia Herännäisjuhlilla 1992

86. Herännäisjuhlat on luvattu pitää erilaiset, kuin vastaavat ennen. Eikä ole puhejäljennöstäkään pyydetty, kun nyt viimetingassa Porin seurakuntien tiedotustoimisto pyysi. Täytän tämän toivomuksen muutamalla rivillä. Kun on pyydetty jotain muisteloa, mikä juontaisi jostakin Achreniuksen virrestä, niin yksi sellainen on itsellänikin koko ajan ollut tässä juhlien aattona.

Äitini oli hurskas rukoilevaiskansan ihminen. Kun hänen yhdeksällä lapsellaan järjestään kaikilla oli jonkunmoinen veisuutaito, hänen oli helppo laulattaa lapsillaan Achreniusta. Tämän ansiosta opimmekin sikäläisiä virsiä aika paljon. Hän oli 77 vuoden ikäinen, kun hän kuoli ja odotteli ja toivotteli itselleen sitä. Hänen tapanaan oli tällöin laulattaa Siionin puolelta virttä 219, joka alkaa sanoin: Kosk´ tullee onnellinen, se päivä jolla saan Kotia mennä minä Taivaassa asumaan. Ja jos oli aikaa vähemmän, alettiin värssystä 19, joka alkaa: Tääll´ emme ehk´ kuink´ pyydämm´ Yhdessä olla saa. Tällaisilla sopivilla virren sanoilla Äitini muistutti lähtönsä mahdollisuudesta. Se jäi rasittavasti mieleeni, kun hän kerran sanoi: ”kyllä minä tästä jo kohta lähden ja näyttää siltä, ettei kenenkään lapsista tee mieli samaan paikkaan”. Hän kuoli kolmen viikon päästä, kun hän näin lausui. Hänen kaikki yhdeksän lastaan olivat silloin elossa. Ymmärrän hyvin hänen mielensä apeuden näin lausuessaan. Tällaisella mielellä hän sitten joutuikin kuolemaan. Näin ihmeellisesti Jumala omiaan vie alatietä.

Mutta kuinka ollakaan, kun äitini kuoli 22.3.1964, niin minä tulin uskoon 3.5. samana vuonna ja onpa sitten vielä tullut enempikin uskoon hänen lapsiaan. Se vaan, että hän ei saanut näistä iloita tässä ajassa, vaan se ilo jätettiin toiseen elämään. Olkoon tämä lohtuna meille, jotka toivoisimme lastemme ja omaistemme tulevan uskoon. Mutta että pitää vaan sanoa, että näyttää siltä, ettei kenenkään tee mieli samaan paikkaan kuin minä menen.

                                                                      Erkki Raitanen

Tästä pääset takaisin Suomen rukoilevaisen kansan yhdistyksen aloitussivulle