Herännäisjuhlat Kirjat Eurajoen kristillinen opisto
Seurat ja seurapuhujat Keskustelupalsta Hakemistot ja yhteystiedot

Juhlaesitelmä Eurajoen Herännäisjuhlilla 16.7.2006

Länsi-Suomen rukoilevaisuus 250 vuotta
Herännäisjuhlat 100 vuotta
Eurajoen kristillinen opisto 80 vuotta

1. Varhaisvaiheet 2. Liisa Erkintytär 3. Henrik Renqvist 4. Rukoilevaiset 5. Herätysliike 6. Juhlavuosi 2006

Henrik Renqvist - Sortavalan-seudun rukoilevaisuuden edustaja

Rukoilevaisuuden vaikutteita levisi Henrik Renqvistin mukana Sortavalan seudulle 1800-luvun alkuvuosikymmeninä. Renqvist oli kokenut herätyksen jo kouluvuosinaan lukiessaan Arthur Dentin kirjaa Totisen kääntymisen harjoitus. Historiantutkijat pitävät Renqvistin vaikutusta myös Länsi-Suomen rukoilevaisuudelle merkittävänä. Renqvist oli talollisen poika Ilomatsista ja oli syntynyt vuonna 1789. Renqvist vihittiin papiksi vuonna 1817. Pappina hän toimi Liperissä, Sortavalassa sekä vankilasaarnaajana Svartholman linnoituksessa.

Renqvist on muokannut rukoilevaisuuden opinkäsitystä merkittävästi. Hän on ammentanut pietistisistä hartaus- ja saarnakirjoista keskeisiä opillisia korostuksia. Hänen mukaansa rukoilevaisuuden uskonkäsityksen mukaan "ihmisen pelastuminen perustuu yksinomaan uskoon, joka on Kristuksen asumista sydämessä ja sydämen autuaallista elämää hänen yhteydessään. Kun ihminen on oikeassa uskontilassa, asuu taivaallinen rakkaus hänen sydämessään, ja hänen tahtonsa taipuu Jumalan alaisuuteen. Jos tämä sisäinen rakkaus ihmisestä puuttuu, hän on vielä oikean uskontilan ulkopuolella."

Renqvistin mukaan oikea uskontila on taistellen valloitettava. Se tapahtuu pitkässä uskonharjoituksessa, jonka keskeinen osa on rukous. On rukoiltava aluksi heräämisen armoa, ja sitten on pyydettävä, että Jumala veisi näin aloitetulla tiellä eteenpäin yhä lähemmäksi omaa sydäntä ja että Jumala tulisi näin muuttamaan sielun ja täyttämään sen läsnäolollaan. Renqvist sanoo, että "rukouksessa on tehtävä tihiästi ja kiintiästi työtä, ikään kuin vastatuuleen soutaissa, muuten ei pääse perille eikä maailman rakkaudesta Jumalan rakkauteen."

Renqvistin uskonkäsitystä leimaa sisäinen kilvoittelu, johon sisältyy voimakkaita mystiikan piirteitä. Tämä osoittaa selvästi sen, että hän oli hyvin perehtynyt keskiajan mystikkoihin, mm Juhana Arndtiin ja Johann Tauleriin. Renqvist on papillisen työnsä ohessa merkittävästi vaikuttanut julkaisutoiminnalla. Hän suomensi, kustansi ja levitti runsaasti hengellistä kirjallisuutta. Hän julkaisi itse noin 60 suomenkielistä teosta. Hän oli omana aikanaan suurin suomenkielisen kirjallisuuden julkaisija maassamme. Merkittävimmät Renqvistin julkaisemat kirjat olivat pietistisiä hartauskirjoja.

Kuvaavaa on se, mitä hän sanoo julkaisutoiminnastaan: "Ei mikään inhimillinen voitonpyyntö ole häntä tähän vaivannäköön saanut, vaan ainoastaan huoli niistä sieluista, joitten hän tiesi ilman kirjoitettua sanaa hukkuvan. Minä itse sain herätykseni eräästä kirjasta ja minä ajattelin, jollei sitä kirjaa olisi ollut, minä en olisi pelastunut." Raittiusasia oli hänelle myös tärkeä. Hän julkaisi sitä koskevaa kirjallisuutta. Renqvist oli kaiken muun lisäksi myös innokas lähetystyön ystävä.

Tästä pääset takaisin Suomen rukoilevaisen kansan yhdistyksen aloitussivulle