Herännäisjuhlat Kirjat Eurajoen kristillinen opisto
Seurat ja seurapuhujat Keskustelupalsta Hakemistot ja yhteystiedot

Tapani Erämajan puhe avajaisseuroissa 2007 Pyhärannassa

"Saat levätä Jumalan läsnäolossa."

Hyvä seuravieras, sinä olet tullut tänne kaiken oman elämäsi kanssa. En tunne sinun elämäntilannettasi, mutta tahdon vakuuttaa sinulle, että Jumala tuntee. Hän on sinua lähellä niin kuin on joka hetki. Vaikka itse tuntisit olevasi kaukana, tai ajattelet Jumalan ehkä olevan kaukana, niin Jumala vakuuttaa sanassa: "Älä pelkää, minä olen lunastanut sinut. Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun. Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, minun rakkauteni sinuun ei järky eikä minun rauhanliittoni horju." Sinä olet Jumalalle rakas. Olet joka hetki. Saat tänä iltana täällä Pyhärannan kirkossa hiljaa sydämesi rukouksessa jättää itsesi, kaikki rakkaasi ja kaikki asiasi Jumalan haltuun.

Rukouksemme on tänä iltana: hiljaisuuteen sydämen, puhu, Jeesus, kutsuen. Me pyydämme sanaa Jumalalta. Vain hän voi kuiskata sydämeen sellaisen sanan, joka hoitaa meitä parhaiten. Ihmissanat voivat pakottaa ja satuttaa. Jumala voi antaa vain rakkautensa. Hänen rakkain sanansa tuli aivan lähelle meitä, sillä se sana syntyi ihmiseksi luoksemme.

Tulit ehkä juhlaportin kautta tänne kirkonmäelle. Siinä lukee "Hiljaisuuteen sydämen". Tuo virren 68 sana uudesta rukoilevaisvirsien kirjasta Armon lapset veisatkaa nousi yhteiseksi aiheeksemme, kun kokoonnuimme täällä Pyhärannassa suunnittelemaan näitä juhlia viime syksynä. Yhtäkkiä me ryhmän jäsenet kukin tahoillamme olimme löytäneet tämän aiheen. Sitten huomasimme, että kirjassa oli valmiina, kuin tilattuna kaunis Kaija Pispan sanoittama virsi 68 Hiljaisuuteen sydämen. Sen jokainen säkeistö kertoo jotakin hyvin tärkeää hiljaisuudesta. Laulun jokainen säe on myös oma rukouksensa, josta saimme aiheet näiden 101. Herännäisjuhlien seurojen otsikoiksi.

Ensimmäistä kertaa yhdessä järjestävän seurakunnan, Eurajoen kristillisen opiston ja Suomen rukoilevaisen kansan yhdistyksen kanssa järjestelyvastuuta on kantanut myös kirkossamme valtakunnallisesti vaikuttava Hiljaisuuden Ystävät ry. Se on parikymmentä vuotta sitten perustettu yhdistys, joka määritteli tehtäväkseen edistää hiljaisuuden viljelyä ja sydämen rukousta. Se nosti uudestaan esiin kirkkomme vanhan rukousaarteiston – hetkirukoukset. Se ei ole mikään herätysliike vaan liikkeen vaikutuspiiriin kuuluu jäseniä laajasti yli rajojen. Hiljaisuuden retriitit, hengellinen matkakumppanuus ja hengellinen ohjaus ovat niitä välineitä, joiden kautta on tahdottu vastata siihen kaipuuseen, jota tämän kiireisen ajan ihminen sisimmässään tuntee. Hiljaisuuden liikkeessä on aivan samoja sydänääniä, joita rukoilevaisuus kantaa. Perusta on sama. Hiljainen, itsestään melua pitämätön sydämen rukous ja nöyrä lähimmäisen kantaminen sydämen rukouksessa ilman ylhäältä päin tulevaa neuvomista tai pakottamista kuuluvat niin rukoilevaisuuteen kuin hiljaisuuden liikkeeseenkin.

Muistan aivan elävästi, kun 1980-luvun alussa tein nuorena Kotimaan toimittajana työmatkan Väinö Aerilan luokse. Tuo juttumatka on jäänyt pysyvästi mieleeni. Siellä vanhojen postillojen täyttämässä pienessä huoneessa oli rukouksen henki. Muistan silloin kokeneeni samantapaisen tunteen kuin olen nyt myöhemmin elänyt monissa hiljaisuuden retriiteissä, joissa sydämen rukous, hiljainen Jumalan kuuntelu ja yhteiset rukoushetket ovat luoneet yhdessä olemisen sisällön.

Hiljaisuuden liike niin kuin rukoilevaisuuskin tahtovat pitää uskon hyvin yksinkertaisena. Se ei ole vaatimusten täyttämistä eikä ihmisen suorituksia. Se on sitä, että saa vain olla Jumalan lähellä hänen hoidossaan. Monet ovat väsyneet erilaisten vaatimusten alla. Hiljaisuuden retriitit niin kuin tämän juhlan seurahetket ja laulutkin tahtovat tarjota levähdyspaikan elämän väsyttämille. Toivon, että rukous ja hiljaisuus voisivat hoitaa ja virvoittaa sinua täällä. Ja myös me seuravieraat voimme tukea ja vahvistaa toisiamme. Saat levätä Jumalan läsnäolossa. Siunatkoon hyvä Jumala sinua ja kääntäköön kasvonsa sinun puoleesi!

Tästä pääset takaisin Suomen rukoilevaisen kansan yhdistyksen aloitussivulle