Herännäisjuhlat Kirjat Eurajoen kristillinen opisto
Seurat ja seurapuhujat Keskustelupalsta Hakemistot ja yhteystiedot

Christian Scriver, 1629 – 1693

Tärkeimmän osan elämäntyöstään Scriver  teki Magdeburgin kirkkoherrana.

Scriveriä on sanottu kaikkien aikojen merkittävimmäksi luterilaiseksi kansan kirjailijaksi.

Scriver on mestari varsinkin luonnosta otettujen kielikuvien ja vertausten käyttäjänä. Luonto on hänelle Luojan suuri kuvakirja, jonka yksityiskohdat ovat täynnä hengellisiä neuvoja ja lohdutuksia.

Scriverin elämä oli suurten menetysten leimaama. Hän jäi pienenä orvoksi ja elämänsä aikana hän joutui saattamaan hautaan 12 lastaan. Scriverin lapsuutta ja nuoruutta varjosti 30-vuotinen sota.

Hänen tärkein teoksensa on SIELUNAARRE, josta on julkaistu eri kirjana III osan 3. saarna nimellä "Kilvoituksen helteessä"

Professori Timo Veijola on mainitun kirjan innoittamana kirjoittanut kirjan PIENI KIRJA MASENTUNEELLE, Kirjapaja 2003.

Kesän 2006 Eurajoen Herännäisjuhlien kirjanäyttelyssä oli myös Scriveriltä harvinainen, mutta mielenkiintoinen kertomuskirja

GOTTHOLDIN JOHDOLLISET HARTAUSHETKET ELI RAKENTAVAISIA VERTAUKSIA Christian Scriveriltä, Magdeburgissa v.1671

v.1862 A.J. Weänäsen suomentama. Teos sisältää kertomuksen vuoden jokaiselle päivälle. Mukana ovat  Lapsi opettelee kävelemään ja Soutajat.

Scriver on  ollut taitava  luonnon ja ihmisten havainnoija. Vuoden joka päivälle kirjoitettujen hartauksien sisältönä on sielunhoidollisen opetuksen havainnollistajana värikkäitä kuvauksia eläimistä, kasveista, avaruudesta ja ihmisistä..

Kirjan alkulauseessa lukijalle Scriver kirjoittaa ”Luonnon kirjassa on monta tuhatta lehteä, joille Jumalan sormi on kirjoittanut rakkautensa lauseita. Herra heittelee näitä lehtiä ylt`ympärille, ettei meiltä puuttuisi tilaisuutta tutkiaksemme Hänen korkiaa, syvää, laveata ja suloista hyvyyttänsä ja lempeyttänsä. Hyvä sille, joka lukee nämä lehdet jumalisella ajattelevuudella.”

Professori Osmo Tiililä kirjoittaa: ”Teos sisältää joukon hurskaita ajatelmia, joita Gotthold, eräs kristillinen pyhä matkustaja lausui. Ajatelmat on jaettu lyhyihin kappaleihin vuoden joka päivälle. Ne ovat vilkkaita ja vaihtelevia, hyvän huomiokyvyn sävyttämiä piirtoja luonnosta, historiasta ja jokapäiväisestä elämästä. Osa on käsitettävä vertauskuvallisesti, osa taas on sellaisenaan havainnollista kasvatusmateriaalia.”

Tästä pääset takaisin Suomen rukoilevaisen kansan yhdistyksen aloitussivulle