Herännäisjuhlat Kirjat Eurajoen kristillinen opisto
Seurat ja seurapuhujat Keskustelupalsta Hakemistot ja yhteystiedot

Eero Artturi Setälän hengellinen toiminta

Untamo Setälä kirjoittaa:

Haluaisin muutamilla sanoilla tuoda esille isäni Eero Artturi Setälän hengellisen toiminnan kotiseudullaan Hinnerjoella, sekä myös naapuripitäjiin, kuten myös Eurajokeen liittyen.

Isäni syntyi Nakkilassa vuonna 1904 ja jo aivan nuorena isäni sai hengellisen herätyksen, joka kantoi häntä elämän viime päivään saakka.

Sörnäisten Kristillisen Kansanopiston käytyään hän suoritti useita Raamattu kursseja, täydentäen näin Raamattu tuntemustaan.

Avioiduttuaan isäni asettui asumaan Hinnerjoelle, missä hän osallistui kaikin tavoin seurakunnalliseen toimintaan ja hengelliseen elämään, ollen erittäin kysytty ja pidetty seurapuhuja ja tuskin oli yhtäkään hartaus- tai seuratilaisuutta pitäjässä, missä isäni ei olisi ollut puhujana.

Muistan myös kuinka kotonani hartaudet ja virsi-illat kokosivat useinkin seuraväkeä kotiini.

Isä oli voimakas julistaja, joka ei hävennyt evankeliumia, vaan rohkeasti julisti Jumalan sanaa.

Melkein viikoittaiset olivat isäni saarnamatkat, hänen vieraillessaan naapuripitäjissä ja joistakin vanhoista almanakoista olen lukenut isäni puhujamatkojen ulottuneen aina Porin Lyttylään saakka.

Muistan, että tuolloin ei, ainakaan isästä käytetty nimeä evankelista, vaan puhuttiin saarnamiehestä tai matkapuhujasta.

Isäni oli saanut myös laulajan lahjat ja niin hänen voimakas virrenveisuunsa innosti koko seurakuntaa eikä lukkaria tarvittu missä hän oli.

Siihen aikaan ei paljon autoja ollut ja isäni teki useimmat matkansa linja-autoilla, mutta esimerkiksi oman pitäjän alueella oma hevoskyyti oli hänelle tuttua.

Vuonna 1951 Eurajoen kirkkoherrana toimi rovasti Juho Heinonen, joka oli Hinnerjoen ajoiltaan meille perhetuttu ja jonka minäkin hyvin tunsin.

Maanantaina 3 päivänä joulukuuta 1951, aikaisin aamulla puhelin soi ja soittajana oli rovasti Heinonen, pyytäen isää seurapuhujaksi samana päivänä sinne Eurajoelle. En muista, oliko kyseinen tilaisuus Eurajoen opistolla, mutta muistan isän estelleen tuloaan työkiireisiinsä vedoten.

Isä suostui kuitenkin lähtemään, koska Heinonen kovasti pyyteli, isän ilmoittaessa tulevansa päivemmällä linja-autolla.

Puolen päivän aikaan muistan, kuinka isä käveli linja-autopysäkille päin ja se onkin viimeinen kuva isästäni.

Pari tuntia isän lähdön jälkeen rouva Heinonen soitti ja ilmoitti isän jääneen kuorma-auton alle ns. Rauman "tullissa", kuollen välittömästi.

Olin äidin kanssa kaksin kotona ja muistan hänen lyyhistyneen lattialle puhelun saatuaan.

Selvisimme kuitenkin elämässä eteenpäin luottaen Jumalan johdatukseen ja Hänen apuunsa ja tähän asti Hän on auttanut ja ollut uskollinen.

Itse olin tuolloin 15-vuotias.

Olen vuosikymmenien aikana usein ajatellut isän viimeistä matkaa kysymyksiä Jumalalle esittäen ja sydämeeni on syventynyt kiitollisuus siitä, että Jumala antoi isälle armon olla uskollinen kuolemaan asti.

Jos katsotte tästä jotain löytyvän, niin ottakaa oleellinen ja tarvittaessa olen valmis antamaan lisätietoja.

Hinnerjoella saattaa olla vielä vanhuksia, jotka muistavat isäni hyvin.

Jumalan suurta siunausta Teille kaikille

Mynämäen Laajoella 27. päivänä toukokuuta 2008

Untamo Setälä, Mynämäki

Tästä pääset takaisin Suomen rukoilevaisen kansan yhdistyksen aloitussivulle